jueves, 17 de julio de 2014

O Pemento do Couto e o Tomate Negro de Santiago protagonistas hoxe dun Showcooking no restaurante pontevedrés “Eirado da Leña”



O acto estivo organizado polo Concello de Narón que con esta acción pretende dar a coñecer as excelencias culinarias destes dous produtos que se cultivan na súa horta
  
Co fin de achegar aos profesionais da gastronomía e ao público en xeral as cualidades excepcionais do Pemento do Couto e o Tomate Negro de Santiago, dúas hortalizas que se cultivan no agro naronés, o Concello de Narón en colaboración coa D.O. Ribeiro e o chef Iñaki Bretal, cociñeiro do prestixioso Grupo Nove, celebraron hoxe no emblemático restaurante pontevedrés “Eirado da Leña” un Showcooking no que se salientou a versatilidade, sabor e calidade destes dous produtos.

No acto, que contou coa presenza do alcalde de Pontevedra, Miguel Anxo Fernández Lores, Pablo Villamar, concelleiro de Promoción Económica de Narón e promotor da iniciativa, e Benito Castro, Presidente da Cooperativa do Campo Galego O Val-Narón,  entidade que aglutina aos produtores que cultivan estas hortalizas, o chef Iñaki Bretal amosou o uso do Pemento do Couto e o Tomate Negro de Santiago como ingredientes exclusivos da cociña tradicional e de vangarda cun Showcooking denominado “Horta de Narón”, no que se representou  a través dunha orixinal composición culinaria toda a riqueza deste agro da comarca ferrolá e na que o pemento e o tomate negro acadaron todo o protagonismo.
Concerto de sabores
Iñaki Bretal fixo unha proposta creativa na que se exaltaron de forma harmónica moitos ingredientes da horta naronesa, integrando nun todo os diferentes sabores dos produtos desta terra, para sacar á luz as súas mellores cualidades.

Dende as flores do tomate ata os talos do pemento, os froitos da fértil terra naronesa apareceron representados nesta proposta gastronómica na que o cociñeiro do Grupo Nove puxo de manifesto a súa mestría.

Tras o Showcooking desenvolveuse un ágape ao que asistiu unha representación do concello de Narón e a Orde de Donas e Cabaleiros do Pemento do Couto, cuxo obxectivo é promocionar e difundir a calidade do Pemento do Couto

O Pemento do Couto e o Tomate Negro de Santiago
O Pemento do Couto e o Tomate Negro de Santiago son produtos locais de gran calidade que actualmente cultiva e comercializa en toda Galicia a Cooperativa do Campo Galego O Val Narón na súa aposta pola recuperación e posta en valor de variedades autóctonas.

A Cooperativa produce dende hai anos o Pemento do Couto, unha hortaliza xa consolidada na mercado, que conta coa Indicación Xeográfica Protexida e que se caracteriza polo seu excelente sabor e propiedades, entre elas, a súa docura e que non pica. Na campaña deste ano, que vai desde xunio a outubre, a entidade espera comercializar uns 140.000 paquetes de pementos de 400 gramos cada un.

Continuando polo camiño da recuperación e revalorización das hortalizas locais, desde o ano pasado a Cooperativa tamén produce o Tomate Negro de Santiago, un tomate cun alto grao de azucres e acidez e excelente sabor que se está introducindo pouco a pouco con moito éxito.

Con estes dous produtos, a Cooperativa do Campo Galego O Val-Narón quere chegar ao consumidor que busca produto galego de calidade, cansado das variedades foráneas.






miércoles, 16 de julio de 2014

#GalletariaExperience: Galletas hechas una a una, artesanía dulce.Presentación de Galletaria en Santiago de Compostela.

Hace unas semanas Juan Ramón que es uno de los propietarios de Galletaria, junto con Pepe Mulero, el maestro y obrador de Galletaria, me envió a mi correo una invitación a la presentación de su producto, galletas, para fechas próximas. La verdad, que nunca había asistido a una presentación de este tipo, por el que, acepté sin duda, y más después de estudiar la web de su producto, donde dice claramente, que son "Galletas hechas una a una".

El evento que se desarrolló en el patio exterior del NH Obradoiro de Santiago de Compostela, que está al lado del Auditorio de Galicia, fue además una reunión de conocidos y amantes de la gastronomía en general. Allí nos vimos Alberto de MaisGrelos, Luis Domenech de La Buena Pitanza, José Crusat, de Del Comercio y Del Bebercio o Lorena Costas de Bake My Day  y de anfitrión barista para la ocasión el gran Oscar de Toro con un Pepe Mulero de maestro de ceremonias. El resumen que de allí extraimos es que todos vamos a contar la magnífica experiencia vivida esa tarde.

Nos conquistó Galletaria, sin duda, y sólo con 30 de sus 60 variedades actuales (aún preven más). Las que más? Las saladas, de 4 quesos, de parmesano, de Módena, de Curry... y las dulces? Hay infinitas, creo yo, pero personalmente me voy a enganchar a las de licor café, a las naranjichoco, las de avena, las de menta, cardamomo...

Creo que van a sobrar las palabras y las fotos que ahora siguen a este texto hablarán por sí solas. Pero sobre todo, recordar su lema:  "Galletas hechas una a una". Es artesanía pura.

Os recuerdo donde se pueden encontrar estas maravillas:

http://galletaria.com/

Pedidos por teléfono:
Si lo prefiere le tomamos nota de su pedido por teléfono.


Pedidos por e-mail:





















Iñaki Bretal do Grupo Nove nun showcooking con Pemento do Couto e o Tomate negro de Santiago mañán no Eirado da Leña.


Co fin de achegar aos profesionais da gastronomía e ao público en xeral as cualidades excepcionais do Pemento do Couto e o Tomate Negro de Santiago, dúas hortalizas que se cultivan no agro naronés, o Concello de Narón en colaboración coa D.O. Ribeiro, a Cooperativa do Campo Galego O Val- Narón e o chef Iñaki Bretal, un dos integrantes do prestixioso Grupo Nove, celebra mañá xoves, 17 de xullo ás 13.30 horas unha presentación gastronómica no emblemático restaurante pontevedrés “Eirado da Leña”, propiedade do cociñeiro.
No acto, no que estarán presentes o concelleiro de Promoción Económica de Narón, Pablo Villamar, e José Benito Castro, presidente da Cooperativa do Campo GalegoO Val-Narón, entidade que aglutina aos produtores que cultivan estas hortalizas, o chef Iñaki Bretal amosará o uso do Pemento do Couto e o Tomate Negro de Santiago como ingredientes exclusivos da cociña tradicional e de vangarda cunha demostración culinaria e posterior degustación na que preparará pratos elaborados con estes dous produtos, coincidindo coas xornadas “Horta de Narón” que se celebran do 10 ao 19 de xullo neste concello da comarca de Ferrolterra.


Fórum Gastronómico Coruña 2015 ya tiene fechas y repite en ExpoCoruña.


Se celebrará los días 15, 16 y 17 de marzo de 2015
 

El alcalde de la ciudad, Carlos Negreira, acompañado del Presidente de la Diputación de Coruña, Diego Calvo, y de los dos directores del Fórum Gastronómico, Pep Palau y Jaume von Arend, ha comunicado con satisfacción en rueda de prensa la decisión de celebrar un año más este evento.

Así, tras el gran éxito conseguido, y tal como anunció la teniente de alcalde Luisa Cid en el cierre de la pasada edición en el mes de febrero, el Fórum Gastronómico repetirá del 15 al 17 del próximo mes de marzo en el recinto ferial de ExpoCoruña, suponiendo la quinta edición en Galicia y la plena consolidación del evento en Coruña. El cambio de fechas, según declaraciones de Jaume von Arend, ha sido para no coincidir con ningún evento del calendario gastronómico gallego.

A Coruña acogió en su primera edición más de 21.000 personas que acudieron al recinto ferial en el que los mejores chefs realizaron más de 50 sesiones de cocina en directo y el porcentaje de ocupación fue del 100% en todas ellas. Asimismo la satisfacción de las empresas expositoras fue tal que la mayoría tienen la intención de volver a participar y por ese motivo ya esta abierta la comercialización de espacios.

Para la edición del 2015 el modelo será el mismo que hasta la fecha, un gran espacio ferial con las mejores empresas del sector junto con numerosas actividades protagonizadas por grandes profesionales, aunque el modelo sigue evolucionando e incluirá algunas novedades de manera que puedan convivir harmónicamente el público profesional y el público gourmet, como han declarado los directores. Por este motivo, la organización ya está trabajando en el proyecto para que el Fórum se convierta una vez más en la cita de referencia y A Coruña sea durante 3 días la capital gastronómica de Galicia y de todo el Arco Atlántico.

La campaña de este año se basa en la continuidad del mensaje ‘Coruña está para comérsela’ añadiendo un nuevo elemento ‘Repetirás!’.

La Diputación de Coruña, patrocinador institucional del evento junto al Concello, apuesta también un año más por el Fórum y así lo ha hecho constar su Presidente, Diego Calvo. Asimismo, Estrella Galicia volverá a ser el patrocinador principal.

Según ha manifestado  Pep Palau, se repetirá el compromiso con la cocina gallega y con la ciudad y el reto será conseguir los mismos resultados que en febrero de 2014.

Este año el Fórum celebra 15 años en Barcelona desde su creación en 1999.

jueves, 3 de julio de 2014

"13 locales participan en la 3ª edición de la ruta de tapas del Carneiro, "Espétalle un pincho" en Moraña".

"13 locales participan en la 3ª edición de la ruta de tapas del Carneiro, "Espétalle un pincho" en Moraña".

  • Durante dos días los hosteleros de Moraña darán a conocer sus propuestas de elaboración alternativas al "Carneiro ao Espeto".
  • Encuadrado en la programación de la XLV Festa do Carneiro ao Espeto, declarada de interés turístico galego, esta ruta de tapas celebra su tercera edición.
  • El jurado estará compuesto por personas vinculadas a la gastronomía en distintos ámbitos.
Los próximos viernes y sábado días 4 y 5 de Julio de 2014 respectivamente, a partir de las 21 horas, tendrá lugar la III Edición de la Ruta de Tapas del Carneiro, "Espétalle un Pincho" que discurrirá por 13 locales hosteleros del concello de Moraña.
Incluido como una actividad dentro de la agenda de la XLV Festa do Carneiro ao Espeto, declarada de interés turístico galego, en colaboración con la Asociación de Comerciantes y Hosteleros de Moraña, ACEH, los hosteleros de Moraña darán a conocer sus propuestas de elaboración alternativa al "Carneiro ao Espeto".

En la pasada edición del año 2013, destacó la altísima calidad y elaboración de los platos presentados al concurso, que año a año sorprenden en sus elaboraciones al jurado. 

El jurado de este año estará compuesto por el Luis Domenech, autor del blog La Buena Pitanza, la blogger gastronómica y cocinera Rocio Garrido, de La Cocina de Mi Abuelo y autora del libro "Cociñando coas Razas", Maria Tesouro, blogger gastronómica de Maria´s Recipe Book, José Crusat, experto en vinos, bodeguero y blogguero en Del Comercio y Del Bebercio, el fotógrafo y blogger Xoan Arco da Vella, de O Paraiso Existe ven ao MorrazoFaustino Batallán, representando a @BarrodeTapas, ruta de tapas que celebrará su 4ª edición en el limítrofe concello de Barro este año 2014, (https://www.facebook.com/BarrodeTapas), un representante de la Asociación de Comerciantes y Hosteleros de Moraña, ACEH, y un miembro del gobierno local de Concello de Moraña.

Como en anteriores ediciones se podrá seguir el evento a través de las redes sociales, facebook, https://www.facebook.com/espetalleunpincho y también a través de twitter, @EspetallePincho para lograr una mayor difusión de la ruta de tapas y de degustación de las mismas.

El resto de actividades de la XLV Festa do Carneiro ao Espeto, también se podrán seguir a través de la página web http://www.festadocarneirooespeto.com/ o de las redes sociales facebook, https://www.facebook.com/festadocarneiroaoespeto o twitter @festadocarneiro .