viernes, 29 de enero de 2016

Showcooking de Héctor López do membro do Grupo Nove e copresentador de "Desafío nos Fogóns TVG" no CIFP Carlos Oroza de Pontevedra.






O CIFP Carlos Oroza desenvolvera o vindeiro luns 1 de febrero, un showcooking do cociñeiro Héctor López, integrante do Grupo Nove, copresentador e membro do xurado do programa da TVG “Desafío nos fogóns” e chef do Restaurante España de Lugo con motivo do I Concurso de Cociña Quescrem.

A demostración estructurarase como elaboración dun menú degustación completo no que se amose diferentes aplicacións deste queixo crema. Algunhas cousas levaranse preelaboradas para rematalas diante dos asistentes. O menú constará de 10 pratos entre aperitivos, entrantes fríos, entrantes quentes, carnes, arroces e postres.

Como aperitivos: Airbag, queixo, perlas de pemento e anchoa, Langostino con escuma de finas herbas e croquetas ao momento de queixo Plus e xamón. Tamén farase unha Ensalada capresse con queixo de aceitunas, Bolsiñas cruxientes de queixo e porro, Arroz meloso de verduriñas e queixo San Simón, Ravioli de boi con bechamel de rulo de cabra.

Como postres: Semifrío con fresas estofadas, Brownie de chocolate con mascarpone, Cupcake con frosting de queixo.

O showcooking dará comezo ás 09.30 no taller Cociña 1 e está dirixido ao alumnado participante no concurso Quescrem, ciclo medio de cociña e 2º do ciclo superior de Dirección de Cociña.

jueves, 14 de enero de 2016

Un "Oscar" para Galicia: El fotógrafo galego Xurxo Lobato premiado con el "Gourmand World Cookbook Awards" por el libro "Aceites y Olivos de Galicia" patrocinado por Aceites Abril.



‘ACEITE Y OLIVOS DE GALICIA’, PREMIADO EN LOS GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS, LOS ‘OSCAR’ DE LOS LIBROS GASTRONÓMICOS
La publicación patrocinada por Aceites Abril y autoría de Xurxo Lobato fue elegida como mejor libro en gallego y opta a las categorías de Mejor Traducción y Mejor Fotografía

Los galardones se entregarán en una gala que tendrá lugar el 28 de mayo de 2016 en Yantai, China El libro patrocinado por Aceites Abril Aceites y Olivos de Galicia ha sido premiado los Gourmand World Cookbook Awards como mejor libro en gallego. Además, la publicación que tiene al fotoperiodista Xurxo Lobato como autor ha sido nominado para la final de la Gourmand Best in the World Competition en las categorías de Mejor Traducción y Mejor Fotografía.

La resolución final de ambas secciones, en la que participan publicaciones procedentes de un total de 209 países, se darán a conocer el 28 de mayo de 2016 en la gala de entrega de los Premios Best in the World convocados anualmente por los Gourmand Awards. El evento tendrá lugar en Yantai, principal puerto importador de China y considerado como la capital del vino y de la gastronomía de este país.

La directora de Marketing de Aceites Abril, Elena Pérez Canal, mostró su “gran satisfacción por conseguir un premio de reconocimiento internacional como el de Mejor Libro en Gallego, además de las dos nominaciones a Mejor Traducción y Mejor Fotografía”. Asimismo, aseguró que el galardón recibido servirá “para dar a conocer más nuestros productos dentro del que es el segundo principal país exportador, China. Tenemos clientes fijos allí desde 2011 y seguimos ampliando mercado”, concreta.

Pérez Canal indicó, además, que “este libro les ayuda a conocer el origen y la tradición olivar en Galicia, además de constatar que existe una producción de aceite de gran calidad”. En este sentido, alabó la labor desarrollada por Xurxo Lobato. “Estamos muy contentos de haber colaborado con él en esta publicación”, afirma.

También el fotoperiodista se mostró “muy satisfecho por conseguir tanto el premio como las dos nominaciones en los considerados como los Óscar de los libros de gastronomía. Es la tercera vez que soy premiado en los Gourmand World Cookbook Awards, lo que también supone un reconocimiento a mi trabajo”, indicó. A través de las páginas de este “singular libro” traducido en tres idiomas (gallego, castellano e inglés) se pretende “dar a conocer el mundo del olivo en Galicia. Tuvo bastante desarrollo en el Valle del Sil entre los siglos XVI y XVII, pero este intento de continuar se frustró”, concreta.

Fue hace una década cuando la empresa ourensana inició un proceso de recuperación del olivar gallego. A través de las páginas de esta publicación, se pretende, asimismo, “convertir a la comunidad autónoma en un referente en el mundo del olivo”. Con estas dos nominaciones, “no solo se posicionará a Galicia en el mapa, sino también a Aceites Abril, que va a estar felizmente representado en la gala de entrega de premios que tendrá lugar en China”, concluye.

2.000 ejemplares editados

La empresa ourensana ha editado un total de 2.000 ejemplares de Aceites y Olivos de Galicia. Se distribuyeron principalmente entre las personas que hicieron posible su realización, agricultores, blogueros y periodistas gastronómicos, así como entre los numerosos asistentes que acudieron a la inauguración de la nueva planta de refinación en marzo de 2015.

En sus páginas se realiza un recorrido, acompañado por excelentes ilustraciones, por la cultura y tradición del olivo autóctono. Las fotografías también muestran los distintos aspectos relacionados con la elaboración del conocido como oro verde. La historia del olivar en Galicia también se enlaza en esta publicación con la creación de la propia empresa Aceites Abril, cuyos orígenes se remontan a las raíces de la familia en Mora de Toledo, donde una primera generación de esta saga inició la tradición que ahora ha llevado a la firma ourensana a convertirse en un referente tanto a nivel nacional como internacional

martes, 12 de enero de 2016

O CIFP Carlos Oroza mostra os usos das lapas (patella spp.) aos hostaleiros e veciños de Pontevedra






O CIFP Carlos Oroza informa de que mañá mércores, 13 de xaneiro, desenvolverase unha actividade enmarcada no proxecto de innovación “Investigación e desenvolvemento de novos usos culinarios da lapa “patella spp.” no que está traballando o noso centro desde hai uns meses. Esta actividade, consistente nun panel de cata de tres variedades de lapa realiza- rase na praza da Peregrina a partir das 11.30 horas nunha carpa colocada para a ocasión.

Esta análise sensorial da lapa a través da cata ten como obxectivo medir o grao de acepta- ción deste molusco nun consumidor potencial. Preténdese validar o resultado do estudo de mercado realizado anteriormente como parte do proxecto, no que se realizaron enquisas a potenciais consumidores de lapa, e que deron lugar ao deseño a medida dos produtos culi- narios que van ser testados a través desta análise sensorial que require o testeo de polo me- nos 100 persoas para a súa validación.
 
O panel dividirase en dúas partes, unha profesional e unha máis informal. Na cata profesional, realizarase unha análise sensorial de tres produtos culinarios realizados con lapa, na que participarán arredor de 30 hosteleiros da cidade de Pontevedra, especialmente convidados para este testeo. Esta análise sensorial será dirixida por Maruxa Quiroga de Tastelab, e se testarán aspectos como o aspecto, o olor, o sabor ou a textura das diferentes presentacións de lapa.

Na cata informal, o alumnado de cociña participante no proxecto, convidará a participar aos cidadáns que pasen pola zona, e aporten a súa opinión sobre o mesmo produto e que será recollida polo alumnado nunha ficha específica.

Estarán presente nesta actividade profesorado do CIFP Carlos Oroza, Tastelab e a Confraría de pescadores San Xosé, como participantes do proxecto de innovación.